Erfgoednieuws

  • 1 januari 2025 – In 2025 is het 50 jaar geleden dat de Trudoabdij grotendeels is afgebrand. Onze activiteiten dit jaar zullen allemaal een link hebben met deze toch wel historische gebeurtenis in de Sint-Truidense geschiedenis. De GOKST zal samen met Abdij, Stad en Regio (ASR) dit gedenkwaardige jaar in de kijker zetten!
  • 10 december 2024 – Vorige week overleed oud stadsarchivaris Fernand Duchateau. Fernand beheerde het stadsarchief met veel zorg en publiceerde op regelmatige basis artikels en publicaties na grondig historisch onderzoek in het rijke stadsarchief.
  • 18 november 2024 – Op zondag 1 december om 11u45 stelt Abdij,Stad en Regio (ASR) zijn eerste podcast voor in de Keizerszaal van de Trudoabdij. De podcast geeft meer uitleg over het plafond van de Keizerszaal. Wie erbij wil zijn is die dag welkom! Vergeet zeker je smartphone of iPhone niet mee te brengen liefst met oortjes!!!
  • 7 oktober 2024 – Rijksarchivaris Rombout Nijssen publiceert op regelmatige basis zijn onderzoeken over allerlei thema’s in het rijksarchief. Je kan alle artikels over Groot Sint-Truiden terugvinden via deze link
  • 9 september 2024 – De GOKST is momenteel samen met Abdij, Stad en Regio vzw (ASR) het programma voor 2024 – 25 aan het samenstellen. Volgend jaar herdenken we dat het 50 jaar geleden is dat de abdij in vuur en vlam stond. Een ijkpunt in de geschiedenis van de abdij dat we niet kunnen laten voorbij gaan. We houden u op de hoogte!
  • 1 augustus 2024 – Interessant leesvoer voor wie meer wil weten over de Bokkenrijders in Haspengouw en meer specifiek in Wellen. Klik hier en lees het nieuwste blogitem van Pierre Diriken.
  • 06 juni 2024 – Vandaag werd een eerste ‘Ronde tafel’ gehouden met alle Sint-Truidense geschied- en heemkundige kringen. Er werd nader kennis gemaakt met elkaar met de eigen werking. Een volgende stap is het formuleren van een wensenlijst die kan gebruikt worden om naar het Sint-Truidense stadsbestuur te stappen naar aanleiding van de verkiezingen in oktober.
  • 28 mei 2024 – Vorige donderdag 23 mei werd het nieuwe boek ‘Stone stories, als stenen konden praten’ voorgesteld aan het publiek. Het is een samenwerking van Abdij, Stad en Regio (ASR) en de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden (GOKST) en geoloog Roland Dreesen. Het boek is de neerslag van 4 jaar onderzoek naar de grafsteen van abt Wiric van Staepel en de grafkapel van Sint-Trudo. Op een wetenschappelijke manier werden alle stenen met een betekenis van de Trudo-abdij grondig geologisch, archeologisch, historisch en kunsthistorisch onderzocht. Het boek is ruim geïllustreerd met foto’s, kaarten en tabellen. Voor meer info klik hier
  • 1 mei 2024 – Op 23 mei om 20u in de academiezaal wordt tijdens de lezing van geoloog dr. Roland Dreesen de nieuwe publicatie ‘Stone stories, als stenen konden praten’ voorgesteld.
  • 11 april 2024 – Er kan nog ingeschreven worden voor de lezing van 23 april door prof. dr. Hans Geybels. ‘Op weg naar de H. Trudo. In het spoor van de middeleeuwse pelgrims’ zal Hans Geybels de beweegredenen van de middeleeuwse mens om zich naar onze Trudoabdij te begeven, toelichten. Meer informatie klik dan hier
  • 2 april 2024 – Wie de opgravingen op Stenaertberg wil volgen moet zeker eens gaan kijken! De archeologen zijn nog een tijdje bezig.
  • 27 maart – We lanceren in het blok ‘eigen publicaties’ een nieuwe rubriek met ‘historische weetjes’ over Sint-Truiden en omgeving. Ga eens kijken!
  • 18 maart – Er kan nog steeds ingeschreven worden voor de lezing van 27 maart door lic. Jeroen Reyniers over de middeleeuwse reliekschrijnen in Limburg. Meer informatie klik dan hier
  • 25 februari – Onze lezingenreeks met als thema ‘Stone stories – Stenen vertellen’ is deze week gestart! Voor het programma kijk zeker in onze agenda!
  • 14 febrauri – De lezingenreeks i.v.m. het onderzoek van de grafsteen van abt Wiric van Staepel gaan gezien de grote belangstelling door in de Academiezaal Plankstraat 18. Inschrijven kan op het mailadres info@abdijstadenregio.be
  • 6 februari – De GOKST is uitgenodigd door prof. Maarten Larmuseau (KU Leuven) en zijn team om samen de resultaten van het genetisch onderzoek van de skeletten van de Groenmarkt te bespreken. De 400 geselecteerde skeletten zijn grondig onderzocht op alle mogelijke gezondheidsfactoren. Al deze gegevens moeten nu afgetoetst worden aan de Sint-Truidense geschiedenis. We brengen tevens een bezoek aan het oudDNA-laboratorium in Gasthuisberg Leuven.
  • 22 januari – We hebben goed nieuws! De uitgestelde boeiende lezing van prof. dr. Hans Geybels hebben we kunnen verzetten naar dinsdag 23 april. Wij informeren u tijdig! De volgende lezing in het kader van ‘Stone stories – stenen vertellen’ heeft plaats op 22 februari. Dr. Elisabeth den Hartog, docent aan de Universiteit Leiden, gaat dieper in op de romaanse architectuur en sculptuur in de Trudoabdij.
  • 14  januari – Sinds 2021 zijn enkele onderzoekers van vzw Abdij, Stad en Regio en van onze kring bezig met een historisch en geologisch onderzoek naar de grafsteen van abt Wiric en de grafkapel van de heilige Trudo. We voeren dit onderzoek onder de titel ‘Stone stories – Stenen vertellen’. Dit kleine team wordt wetenschappelijk ondersteund door binnen- en buitenlandse experts met een uitgebreide kennis van de geschiedenis en de gebruikte materialen in de periode 8e-13e eeuw. Na drie jaar zit het onderzoek in de laatste rechte lijn naar een wetenschappelijke publicatie die in mei wordt gepresenteerd.
    Als aanloop naar dit eindresultaat organiseren vzw ASR en de GOKST een reeks van vier lezingen.Op woensdag 17 januari is prof. Dr. Hans Geybels de eerste spreker. Onder de titel ‘Op weg naar de H. Trudo In het spoor van de middeleeuwse pelgrims zal hij de beweegredenen van de middeleeuwse mens om zich naar onze Trudoabdij te begeven, toelichten. Het is dankzij deze pelgrims dat de abdij veel giften kreeg en kon overgaan tot het bouwen van een prachtige begraafplaats voor de H. Trudo en abt Wiric.De lezing vindt plaats op in de Academiezaal Plankstraat 18. De deuren zijn open om 19u30. De toegang is gratis (vrije gift) maar om organisatorische redenen is inschrijven nodig via info@abdijstadenregio.be .
  • 8 januari – Wie meer wil weten over steenbakkerijen of panovens kan terecht op Limburgse.pannestraat.be – Op deze website kom je alles te weten over deze zeer belangrijke industrie. Je krijgt er een overzicht van de reeds gevonden sites maar kan er ook sites aan toevoegen. De moeite om eens te gaan kijken!
  • 1 januari – De Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden wenst iedereen een gelukkig en gezond 2024!!!
  • 14 december – Museum De Mindere bracht de voorbije weken meer dan 600 kerststallen bij elkaar en stelt die nu tentoon in het museum. De tentoonstelling brengt kerststallen van over de ganse wereld bij elkaar. We krijgen een mooi overzicht van hoe er naar het kerstgebeuren wordt gekeken en hoe dit wordt weergegeven door mensen van over heel de wereld. De tentoonstelling is nog te bekijken tot 7 januari en de toegang is gratis.
  • 27 november – Het wetenschappelijk onderzoek naar de grafsteen van abt Wiric van Staepel in de Sint-Pieterkerk loopt stilaan naar zijn einde. Nu wordt er hard gewerkt aan een verslag over de gevonden wetenschappelijke en historische resultaten. Volgend jaar worden de resultaten tijdens de archeologiedagen voorgesteld aan het publiek. De eerste bevindingen kan men al gaan bekijken in de crypte in de Trudoabdij.
  • 23 oktober – In de crypte van de Trudoabdij is de opstelling aangevuld met een aantal objecten die momenteel deel uitmaken van een historisch, kunsthistorisch en geologisch onderzoek. Het gaat zowel over de grafsteen van Wiric, de grafkapel van Sint-Trudo als iconografisch materiaal uit de middeleeuwse abdijkerk. Dit is een project van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden (GOKST) in samenwerking met de vzw Abdij, Stad en Regio (ASR) en geoloog dr. Roland Dreesen. Volgend jaar wordt er een wetenschappelijke publicatie uitgegeven met alle onderzoeksresultaten.
  • 2 oktober – ARON bvba het archeologisch Projectbureau heeft zijn rapport over de site Pierard in de Diesterstraat klaar. Het meest in het oog springende resultaat is een diepe droge gracht die parallel loopt met ingang van de abdij. Waarschijnlijk is de gracht er gekomen om de abdij te beschermen in tijden van onrust in de 10/11e eeuw. Het volledige rapport is op aanvraag via gok.sinttruiden@gmail.com te verkrijgen.
  • 13 september – Op het voormalig terrein van het Sint-Annaziekenhuis en de terreinen van het vroegere Redemotoristenklooster zijn sinds deze week archeologische opgravingen gestart. Altijd de moeite om een kijkje gaan te nemen.
  • 5 september Vorige maandag werd in de grafsteen van abt Wiric in de Sint-Pieterkerk een boring uitgevoerd met als doel de verschillende lagen materiaal te bepalen. We weten nu al met zekerheid dat de grafsteen zoals we hem nu zien ook zo in de abdijkerk heeft gelegen. Verder onderzoek moet nu uitsluitsel geven over de gebruikte grondstoffen en een mogelijke datering.
  • van 13 tot 27 augustus – REPRISE of ‘120 jaar podiumkunsten in Haspengouw’ een organisatie van Erfgoed Haspengouw en Wederzijds Genoegen vzw op zes locatie in Haspengouw! Op elke locatie treden diverse podiumkunstenorganisaties op in een prachtig Haspengouws decor. In totaal doen 36 organisaties mee ondersteunt door nog eens tientallen andere organisaties. Een unieke gelegenheid om niet alleen een stukje Haspengouw te ontdekken maar ook het rijke, springlevende en gevarieerde podiumkunstenleven! Alle voorstellingen zijn gratis en je hoeft je niet op voorhand aan te melden. Elke voorstelling wordt opnieuw ingevuld door de deelnemende verenigingen en is dus een nieuw programma. Dus je komt best naar meerdere voorstellingen (of allemaal 😉 )      Voor het programma klik hier
  • 10 juni – De vrienden van Abdij, Stad en Regio (ASR) zijn ijverige bezig met het renoveren van de Trudomolen in de abdij. Alles wordt klaar gemaakt voor de ‘molendagen’ van 24 en 25 juni. U kan er een bezoek brengen tussen 10 en 17u. De ingang is langs de Abdijstraat.
  • 29 mei – We kijken even over de provinciegrens richting de stad Zoutleeuw voor een eeuwen oude traditie. Op Pinkstermaandag stapt de Sint-Leonardusprocessie door de straat van dit stadje aan de Kleine Gete. Volgend jaar in 2024 trekt de processie voor de 750ste maal uit. De kerkfabriek en het gemeentebestuur van Zoutleeuw dienen daarom een aanvraag in om de Sint-Leonardusprocessie te laten herkennen als immaterieel erfgoed en opgenomen te worden in de Vlaamse lijst van belangrijk beschermd erfgoed.
  • 15 mei – We hebben goed nieuws! dr. Robert Nouwen komt speciaal voor de GOKST spreken over zijn boek ‘De Romeinse heerbaan in Haspengouw’. 24 mei om 20u in museum De Mindere doet dr. Nouwen het hele verhaal uit de doeken. Niet te missen!!!
  • 23 april – De ‘Erfgoeddag’ komt eraan!!! In Haspengouw organiseren 22 verenigingen activiteiten. Kijk op de website van Erfgoed Haspengouw voor het ganse programma.
  • 24 maart – In 2019 werd de Groenmarkt grondig archeologisch onderzocht in voorbereiding van de heraanleg van het plein. Iedereen kon van nabij de opgravingen volgen en zag de archeologen maanden graven op zoek naar ….. bijna 3000 begravingen. Deze begravingen gebeurde van de 9e  tot de 18e eeuw op de het daar aanwezige kerkhof. De voorbije week werd het eindrapport van deze opgravingen publiek gemaakt. Wie het rapport wil lezen kan het digitaal opvragen op ons vertrouwde mailadres gok.sinttruiden@gmail.com
  • 16 maart – De Romeinse heerbaan Maastricht-Tongeren-Tienen is een belangrijk archeologisch monument. Dr. Robert Nouwen schreef er een zeer interessant boek over als pleidooi voor een wettelijke erkenning en bescherming van wat ooit een levensader van het Romeinse Rijk was. Lees in de blog van Pierre Diriken alles over deze belangrijke heirbaan in onze streek. www.geogidsen.be
  • 25 februari – In 1912 werd bij de oprichting van de ‘vakschool’ later Technicum nu Hasp-O Centrum een afdeling ‘diamantslijpen’ opgericht. Wij GOKST zijn samen met Heemkunde Brustem op zoek naar informatie over Sint-Truidense diamantslijpers. Wie kan ons helpen bij ons onderzoek? Laat het weten via gok.sinttruiden@gmail.com
  • 14 februari – Volgende week 22 februari start de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden (GOKST) terug met een eerste lezing. De eerste spreker is onze voorzitter Franz Aumann die het zal hebben over Barthélemy-Theodore graaf de Theux de Meylandt’ (Sint-Truiden 26 februari 1794 – Heusden 21 augustus  1874), Belgisch staatsman, eerste minister en lid van het nationaal congres. De activiteit gaat door in Museum De Mindere om 20u en is gratis te volgen.
  • 21 januari – Afgelopen week werden er stalen genomen van diverse steensoorten die ooit gebruikt werden om de grafkapel van Sint-Trudo te bouwen in de abdijkerk. Verder onderzoek moet uitwijzen van waar deze steensoorten kwamen in een tijd (de Middeleeuwen) dat transport langs de weg niet gemakkelijk was. Sint-Truiden lag immers niet aan een bevaarbare rivier!
  • 15 januari – ‘Haspengouw INCASSEERT …… tijdens het voorbije decennium’ is de nieuwste blog van Pierre Diriken over een aantal pijnpunten waar Haspengouw mee te maken heeft!
  • 2 januari – Aan iedereen onze beste wensen voor een gezond en op vlak van erfgoed fijn 2023!
  • 23 december – Diriken weet ons te verrassen in zijn nieuwste blog met een overzicht van de belangrijkste Haspengouwse hotspots van het voorbije decennium in ‘Haspengouw SCOORT…….tijdens het voorbije decennium’. Veel leesplezier!
  • 27 november – Wie meer wil weten over de heilige Hubertus en Haspengouw leest best op www.geogidsen.be het hele verhaal over deze toch merkwaardige heilige en zijn invloed op onze streek. Pierre Diriken brengt op een gevatte manier Hubertus tot leven.
  • 19 november – Dankzij de zorg van stadsarcheoloog Anneleen Mombaerts en de technische dienst van de stad Sint-Truiden werd het muurkapelletje in de Abdijstraat hersteld en kreeg alles een mooi likje verf. Hopelijk laten vandalen dit erfgoed in de toekomst met rust!
  • 15 oktober – Voor wie interesse heeft in WO II ! Onder de radar publiceerde de afgelopen publiceerde afgelopen maand drie nieuwe reportages over het verzet in Limburg tijdens Wereldoorlog II, onder meer het gewapend verzet en de sluikpers komen aan bod.
  • 29 september – De GOKST zal in de toekomst geen maandelijkse lezingen meer organiseren.
  • 15 september – Er is mogelijks een kadasterboek uit 1682 in opdracht van het Sint-Truidens Begijnhof gevonden.  De voorpagina van het kadasterboek ontbreekt wat het moeilijk maakt om de opdrachtgever te identificeren. De maker van de kaarten is dan weer te linken aan de gekende atlas van de Trudo-abdij uit dezelfde periode. Verder onderzoek moet uitwijzen of het kadasterboek effectief te linken is aan het begijnhof of misschien aan een andere opdrachtgever. De algemene kaart van Sint-Truiden kan u hier al eens bekijken.
  • 3 september – oproep!!! – Kathleen Boel doet onderzoek naar deurgrepen in keramiek en email uit de jaren 1960-1970. Heb jij informatie of tips over dit typisch Belgische fenomeen of keramisten en kunstenaars die deurgrepen vervaardigden? Mail naar deurgreep@gmail.com
  • 3 juli – De voorbije week werden er enkele proefsleuven op speelplaats van de H. Hart – Trudoschool aangelegd om te kijken of er archeologisch waardevolle delen worden aangesneden bij de heraanleg van de speelplaats. De speelplaats maakt deel uit van de vroegere Trudoabdij en is beschermd als archeologisch waardevolle site voor de Sint-Truidense geschiedenis.
  • 24 juni – Enkele dagen geleden is het archeologisch bureau ARON begonnen met een archeologisch onderzoek op de werf van Pierard in de Diesterstraat. Volgens de overlevering zou daar ooit een gevangenis van de abdij hebben gestaan. Misschien brengt dit onderzoek de volgende weken uitsluitsel of wordt het verhaal naar de prullenmand verwezen.
  • 8 juni – De GOKST ontving vorige zaterdag de werkgroep ‘Limburgse Koepel voor Natuuronderzoek’ die een bezoek bracht aan de Sint-Pieterkerk, het archeologisch depot en de crypte in de abdij. De bezoekers hadden vooral belangstelling voor de gebruikte steensoorten in de gebouwen, de grafsteen van abt Wiric en de grafkapel van de Sint-Trudo. Er werd nogmaals benadrukt dat de Trudo abdij een rijke schat aan geologisch materiaal bezit. Sommige steensoorten zijn uniek voor de Lage Landen!
  • 1 juni – De bekende stripheld ‘Buck Danny’ is geland in Sint-Truiden. Hij krijgt een tentoonstelling in de Minderbroederskerk en dit vanaf 2 juni tot 15 november. De strips gaan over de avonturen van Buck Danny als piloot bij de Amerikaanse Luchtmacht. Aan de tentoonstelling is ook een fietstocht door de streek rond Sint-Truiden gekoppeld die verschillende plaatsen aandoet die iets betekenen voor de luchtvaart rond het vliegveld Brustem. Meer informatie is te vinden op de website van Toerisme Sint-Truiden.
  • 22 mei – iedere dialectspreker in Sint-Truiden keek er al maanden naar uit, nu is het er eindelijk! ‘Et Bukske nummerou 11′ uitgegeven door ’t Neigemènneke is van de persen gerold – te koop bij de Dienst voor Toerisme – Grote Markt
  • 18 mei – Wandel je mee rond het vliegveld Brustem? Erfgoed Haspengouw nodigt je uit op een boeiende wandeling rond het vliegveld Brustem. Dany Schoebrechts gidst de bezoekers langs plaatsen met een verhaal. Wanneer? vrijdag 27 mei om 14u – inschrijven verplicht via Erfgoed Haspengouw.
  • 8 mei Op zaterdag 21 en zondag 22 mei gaan de ‘archeologiedagen 2022’ door in de crypte van de Trudo-abdij. De Geschied- en Oudheidkundige Kring, Abdij Stad en Regio en Hobby Archeologie Limburg tonen er recente en minder recente archeologische vondsten uit de regio. De dienst Archeologie van Sint-Truiden stelt zijn wandeling ‘Sint-Truiden Ondergronds’ voor. Wie interesse heeft voor het verleden onder zijn voeten is welkom!
  • 25 april – Op vrijdag 3 juni om 11 uur gaan we met Erfgoed Haspengouw op stap! We nodigen je uit voor een uitgebreide kennismaking met het KADOC in Leuven. Wat doet het KADOC, welke collecties worden er bewaard en hoe kunnen ze jouw onderzoek helpen? De leeszaal, het depot en de exporuimte onthullen hun geheimen. Ga je graag mee? Dan kan je hier inschrijven.
  • 1 april – De volgende weken zal het bestuur van de GOKST zich ontfermen over het schoolarchief van de Heilig-Hart – Sint-Trudoschool. We gaan het archief ontsluiten, archiveren en verpakken. Achteraf zal in overleg met het schoolbestuur uitgekeken worden naar een goede bestemming en bewaring.
  • 13 maart – De Geschied- en Oudheidkundige Kring zal de eerst volgende maanden geen lezingen organiseren. We houden u langs verschillende kanalen op de hoogte van onze activiteiten in de toekomst.
  • 25 februari – Heeft u interesse in het Romeins verleden van Haspengouw en omstreken dan kunnen we de digitale lezingen van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren aanraden. Een ganse reeks lezingen is te herbekijken op de website van het GRM. Meer info
  • 19 februari – Wordt de Limburgse vlaai een Europees streekproduct? meer info
  • 7 februari – Momenteel worden in de Brustempoort de stutten vervangen die sinds 2007 zijn aangebracht om de ondergrondse delen van de poort te verstevigen. Het is een tijdelijke (?) oplossing in afwachting van een volledige restauratie in de verre toekomst.
  • 25 januari – De coronapandemie en de maatregelen die de regering de cultuursector oplegt laten ons momenteel niet toe om veilig activiteiten te organiseren. We vragen ook in 2022 geen lidgeld aan onze leden.
  • 20 januari – De Brustempoort, door velen gekend van horen zeggen of misschien ooit gezien, is de voorbije weken door een waterlek ondergelopen. De Brustempoort is door uitspoeling volledig instabiel geworden en dreigt in te storten. Alle verkeer is de volgende weken in de buurt van de poort verboden. Verder onderzoek zal uitsluitsel moet brengen over wat er kan gebeuren om de poort alsnog te redden van volledig verlies.
  • 1 januari Het bestuur van de GOKST wenst iedereen een gelukkig en gezond 2022! We hopen dit jaar meer activiteiten te kunnen organiseren als de coronamaatregelen in cultuursector worden afgebouwd.
  • 22 december – Door de coronamaatregelen liggen onze activiteiten voorlopig weer stil. Het is als vereniging niet fijn om geen samenkomsten te mogen organiseren. Hopelijk wordt het in 2022 beter!!!???
  • 20 november Van vandaag tot en met 5 december kan je naar ‘Portretten in de abdij’ gaan kijken in de Keizerszaal ingang Diesterstraat. Het is een tentoonstelling die de restauratie van 4 schilderijen uit de Trudo-abdij belicht en laat reflecteren met hedendaagse portretten. De tentoonstelling is een realisatie van Abdij, Stad en Regio in samenwerking met verschillende bruikleengevers. Het is ook een gelegenheid om het dubbelschilderij ‘De aankondiging door de Engel aan Maria’ van Pieter Coecke van Aelst (1530) te bezichtigen. De tentoonstelling is ieder weekend te bezoeken van 10 tot 18u. De tentoonstelling is gratis maar verloopt volgens de gangbare corona regels.
  • 18 oktober – De Geschied- en Oudheidkundige Kring is in samenwerking met geoloog Roland Dreesen een onderzoek gestart naar de herkomst van de mozaïeksteentjes die deel uitmaken van de grafsteen van abt Wiric van Staepel in de Sint-Pieterskerk. De eerste resultaten van het onderzoek wijzen uit dat de steentjes uit gans Europa en het Middellandse Zeegebied, Turkey, Egypte, Tunesië komen. Het verplaatsen van de grafsteen van de Trudo-abdij naar de Sint-Pieterskerk is echter een moeilijk verhaal. Het is momenteel niet duidelijk waar de grafsteen tussen 1800, de afbraak van de abdij, en 1880 is bewaard. Wordt vervolgd!
  • 6 oktober – De Geschied – en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden herstart zijn activiteiten deze maand met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Jos Tysmans’ in de begijnhofkerk. Iedereen is hartelijk welkom woensdag 13 oktober om 20u.
  • 12 september –  Van 12 september tot 31 oktober is er in de begijnhofkerk in Sint-Truiden een tentoonstelling met werk van Jos Tysmans te bezichtigen. Deze schilder woonde van 1920 tot 1953 op het Heilig-Hartplein in onze stad waar hij ook een boek- en kunsthandel uitbaatte. Als lid van de plaatselijke Kunstkring schilderde hij een hele serie landschappen en stadsgezichten. De tentoongestelde schilderijen en tekeningen zijn voor het eerst in Sint-Truiden te bewonderen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de begijnhofkerk.
  • 07 september Zondag 12 september is het weer Open Monumentendag in Sint-Truiden. Onder de titel ‘De burcht van Brustem weer uit de steigers’ kan u een bezoek onder begeleiding brengen aan dit eeuwenoude monument. De gids zal vertellen over het verleden, heden en de toekomst van dit monument dat al decennia op restauratie wacht. Voor een bezoek moet u vooraf inschrijven op de website van de stad Sint-Truiden.
  • 11 augustus – De stad Sint-Truiden heeft een erkenning gekregen om het archeologischdepot in de GAZO-site te ontwikkelen tot een  onroerenderfgoeddepot voor Sint-Truiden en Zuid-Limburg (Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Nieuwerken, Kortessem en Wellen). De ongeveer 3000 skeletten van de opgraving op de Groenmarkt zullen er een plaats krijgen samen met onroerende collecties uit de andere gemeenten.
  • 31 mei – Vandaag heeft Histories vzw, een Vlaamse professionele erfgoedorganisatie, de nieuwe website www.familiegeschiedenis.be/nl op het internet geplaatst. Op deze website zijn voor de genealoog/familiehistoricus allerlei bronnen, linken, en verhalen te vinden die je verder kunnen helpen in de zoektocht naar de eigen familiegeschiedenis. Meer dan de moeite om eens te gaan kijken of ermee aan de slag te gaan!
  • 22 mei – Ook dit jaar kan de Genovevaprocessie in Zepperen niet uitgaan wegens de coronamaatregelen. De organiserende werkgroep heeft nu als alternatieve processie een wandeling uitgewerkt langs Zepperse kapelletjes met uitleg en filmpjes op iedere locatie. Een tof initiatief! Meer info hier
  • 4 mei – Viabundus – De Viabundus wegenkaart (1350-1650) staat online! Op www.viabundus.eu stippel je je eigen routes uit voor lange afstandsreizen in middeleeuws en vroegmodern Noord-Europa. Meer dan de moeite om eens te gebruiken!
  • 26 april – Goed nieuws voor de burcht van Brustem! Er wordt eindelijk werk gemaakt van de renovatie van het meer dan dertig jaar in de steigers staande relict uit de Middeleeuwen. Nog dit jaar starten de werken die het gebouw en zijn omgeving terug zijn status van historische baken in streekgeschiedenis teruggeven. Bekijk hier ‘er zit schot in de burcht’
  • 8 april – Wie van dialect houdt moet zeker eens surfen naar de nieuwe blog van en voor het Truierland https://pictoelandre.wixsite.com/truierland/blog
  • 29 maart – Heemkunde Brustem doet onderzoek naar de jongemannen die verplicht waren om te dienen in het Franse leger onder Napoleon. Een uitgebreide databank met veel informatie over deze inlijving van Truienaren is te raadplegen op de website Heemkunde Brustem.
  • 21 februari – De vzw Abdij, Stad en Regio van Sint-Truiden die zich actief bezig houdt met het bewaken van het erfgoed van de Trudoabdij heeft sinds dit weekend een eigen website. Wil je een kijkje nemen waarvoor ASR staat en welke boeiende activiteiten ze organiseren surf dan naar www.abdijstadenregio.be
  • 8 februari – In het Gallo-Romeins museum in Tongeren is de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ begonnen. Ontdek hoe het was om te leven in de hoogdagen van het Romeinse Rijk. Met 250 topstukken van het British Museum. De tentoonstelling is open van 8 februari tot 1 augustus 2021. Raadpleeg de website van het museum om je bezoek te plannen – meer info
  • 13 januari – In museum de Mindere loopt van 11 januari tot 21 maart de tijdelijke tentoonstelling ‘BACONGO’ over Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg – gratis te bezichtigen maar wel graag reserveren!!!
  • 10 januari We wensen alle erfgoedliefhebbers een gezond 2021! We hopen midden 2021 terug te kunnen starten met onze lezingen.
  • 6 december – Gisteren is Fina Vanmarsenille overleden na een slepende ziekte. Fina was één van de medeoprichters en bezielers van de Sintrùinse dialectgroep ’t Neigemènneke. Zij werkte mee aan de Sintrùinse Diksjonèèr, het Bukske en ijverde voor een correct Sintrùins. Zij hield van Sint-Truiden en zijn Sintrùins!
  • 29 november – Goed nieuws! De musea gaan vanaf 1 december terug open. Raadpleeg vooraf de websites van de musea om uw bezoek te plannen.
  • 25 november – Tijdens de maand december kan je de Sintrùinse Diksjónèèr kopen voor 25 euro aan de balie van de Dienst voor Toerisme op de Grote Markt en je krijgt er nog een unieke bladwijzer bij.
  • 22 november – Op 23 november vieren we de H. Trudo zijn naamdag. Dit jaar zal het echter enkel in gedachten zijn zonder een officiële vieringen.
  • 16 november – “Onder de radar” – in deze tijden van in je kot blijven is het leuk om even gaan te kijken naar www.onderderadar.be . Deze website gaat opzoek naar verhalen uit WO II aan de hand van luchtfoto’s gemaakt door de Duitsers of Amerikanen. Voor Sint-Truiden met zijn militair vliegveld zijn er veel interessante verhalen te vinden. Ga aan de slag en vul zeker deze website aan. Heb je vragen mail naar info@erfgoedhaspengouw.be en zij helpen u verder.
  • 2 november – Vorige week deed het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzoek naar de staat van het beschilderde plafond in de keizerzaal in de Trudo-abdij. De restaurateurs stelde vast dat de schildering nog vrij goed vasthangt op de drager. Er is wel op verschillende plaatsen aantasting door vocht geweest in het verleden wat nu voor problemen zorgt. hier een foto
  • 6 oktober – “Onder de radar” – WO II liet heel wat sporen na in Limburg. Soms zichtbaar, vaak verborgen. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) start met een nieuw participatief project. En daarvoor rekent het ook op jou! Duik mee onder de radar en speur naar bunkers, loopgraven, vliegvelden, noodbruggen, schuiloorden, … Allemaal overblijfselen in het Limburg van vandaag.
    Ken je zelf een relict of een overblijfsel uit WO II? Heb je een origineel verhaal over dit relict? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s. Voeg vervolgens je eigen verhaal, foto’s en filmpjes toe op het platform. Deel je informatie met alle Limburgers. Of struin door de vondsten van anderen en herontdek wat al die tijd onder de radar bleef. www.onderderadar.be.
  • 4 oktober – Het bestuur van de GOKST heeft beslist van zeker tot januari 2021 geen maandelijkse lezingen te organiseren omwille van de coronamaatregelen. Er is mogelijke beterschap in zicht maar als kring met een iets ouder publiek blijven we voorlopig op onze hoede. We verlengen ook graag het lidmaatschap 2020 gratis tot en met 2021.
  • 30 augustus – De Groenmarkt is klaar: de fontein werkt, de contouren van de Klerckenkapel zijn ingeslepen, de zitbanken en het groen is voorzien. Weet dat als u het plein bezoekt er meer dan 700 jaar lang duizenden Truienaren er hun laatste rustplaats hadden. We wachten nu met veel belangstelling op de eerste resultaten van de archeologische opgravingen!
  • 16 augustus – Heemkunde Brustem brengt een nieuw boek uit onder de titel Brustem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek in A4 formaat met 140 pagina’s en een tachtigtal foto’s waaronder exclusieve luchtbeelden: een bijdrage van het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem en het provinciaal project “Onder de Radar”, worden de verschillende aspecten van de oorlog in beeld gebracht. Lijsten van dodelijke slachtoffers, Belgische soldaten, oud-strijders, weerstanders, bombardementen, gemeentebesturen van 1939-1945, Duitse begraafplaats, Amerikaanse aanwezigheid en vele andere onderwerpen bieden een boeiende samenvatting van de oorlog te Brustem. Het boek kost 20 euro en is te verkrijgen bij Heemkunde Brustem – klik hier
  • 16 augustusAlle activiteiten van verschillende geschiedkundige en heemkundige kringen worden voor onbepaalde tijd uitgesteld door de coronacrisis. We houden u op de hoogte van de herstart van de activiteiten.  Raadpleeg regelmatig de agenda op de deze website.
  • 14 mei – Goed nieuws! De musea en bezienswaardigheden kunnen terug opstarten na een verplichte lockdown van 8 weken. Een beetje cultuur kan deugd doen!
  • 9 april – Alle activiteiten van verschillende geschiedkundige en heemkundige kringen worden voor onbepaalde tijd uitgesteld door de coronacrisis. We houden u op de hoogte van de herstart van de activiteiten.  Raadpleeg regelmatig de agenda op de deze website.
  • 31 maart De gouwdag van Heemkunde Limburg van zaterdag 2 mei wordt uitgesteld naar 15 mei 2021.
  • 24 maart – De Erfgoeddag 2020 met als thema de nacht wordt uitgesteld naar 24 – 25 april 2021.
  • 16 maartDe Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden (GOKST) schonk vandaag een doos met 20 speciale mondmaskers FFP2 aan het Sint-Trudoziekenhuis. Op die manier steunt de GOKST mee de strijd tegen het coronavirus. De GOKST had deze speciale mondmaskers over van zijn project glasnegatieven Govaerts. #zorgvoorelkaar
  • 8 maart – Zaterdag 9 mei organiseert de Geschied- en Heemkundige Kring Kortenbos in samerwerking met de abijd van Averbode een studiedag in Kortenbos met als onderwerp ‘Norbertijnse Onze-Lieve-Vrouwen’. Vanaf het begin was Maria een belangrijke patroonheilige in de premonstratenzer orde. Wanneer in het kader van de Contrareformatie in de zeventiende eeuw de Mariadevotie een geweldige bloeiperiode beleeft, doen de Norbertijnen daaraan volop mee en dit op verschillende manieren. In een aantal abdijen wordt een Mariabeeld op een bijzondere wijze vereerd. Norbertijnen schrijven en publiceren werken over Mariadevotie. Tijdens deze studiedag worden verschillende aspecten belicht; devotie, kapellen en kerken. De geschiedenis van de kerk van Kortenbos wordt die dag speciaal onder de aandacht gebracht. Wie meer wil weten over deze studiedag kan hier meer informatie vinden.
  • 26 januari – In 2020 is het de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hét moment om mensen te informeren over de koloniale periode. En dan vooral over de aanwezigheid, rol en impact van Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg. De doelstelling van Bacongo Limburg? Persoonlijke verhalen verzamelen van Limburgers en Congolezen over de koloniale periode. Heb jij iets te vertellen of te tonen? Kom het dan delen op Zaterdag 15 februari van 14.00 tot 17.00 uur in het cafetaria van het Woonzorgcentrum Demerhof, Eikenlaan 20, 3740 Bilzen.
  • 6 januari – Erfgoed Haspengouw heeft in samenwerking met rijksarchivaris Rombout Nijsen een nieuwe onderzoeksgids in verband met de Tweede Wereldoorlog uitgegeven. Per Haspengouwse gemeente is er een oplijsting gemaakt van alle beschikbare bronnen die een hulp kunnen bieden voor historisch onderzoek over de WO II. De gids kan verkregen worden bij Erfgoed Haspengouw voor de kleine prijs van 3 euro met eventuele verzendingskosten. Meer info hier
  • 12 december – Na een jaar werken is de documentaire “Lijn 23, het voormalige bieten- en fruitspoor” gemaakt door Haspengouw TV klaar. Het boeiende verhaal start in 1878 start in Drieslinter om langs Sint-Truiden, Borgloon in Tongeren te eindigen. Bekijk te ganse documentaire op Haspengouw TV – klik hier
  • 3 decemberDe archeologische opgravingen op de Groenmarkt zijn afgerond. In februari en maart worden nog bijkomende opgravingen voorzien tegen de Onze-Lieve-Vrouwkerk.
  • 23 november Op de feestdag van H. Trudo werd de nieuwe website ‘Erfgoud‘ voorgesteld. Op de website ‘Erfgoud’ ontdek je de geschiedenis van Sint-Truiden. Wie graag meewerkt aan deze website kan zich melden op info.erfgoed@sint-truiden.be
  • 14 novemberDe tentoonstelling “Expo – H. Trudo en 1300 jaar Truienaren” gaat zijn laatste week in. Dit weekend is er zaterdag 16 november ’s avonds tussen 19 en 23u de avondnocturne. Zaterdag 23 november sluit de tentoonstelling definitief zijn deuren! 9000 bezoekers zullen genoten hebben van deze prachtige tentoonstelling. Knap werk van een grote groep vrijwilligers!!!
  • 5 november De opgravingen op de Groenmarkt gaan de laatste weken in. De archeologen zijn nu de begravingen in de oorspronkelijke grondlaag aan het bloot leggen. Er is ook het skelet van een hond tussen de begravingen gevonden. Het is het enige dier dat er tot nu toe gevonden is.
  • 19 oktober – De tentoonstelling “Expo – H. Trudo en 1300 jaar Truienaren …” een realisatie van Abdij, Stad en Regio mocht het voorbije weekend de 5000ste bezoeker verwelkomen. Je kan deze prachtige tentoonstelling in de minderbroederkerk nog bezoeken tot 24 november.
  • 10 oktober Het voorbije weekend nam de Geschied- en oudheidkundige kring deel aan de erfgoedjaarmarkt Haspengouw te Bilzen, een organisatie van Erfgoed Haspengouw. Samen met 42 organisaties werd er de werking voorgesteld en werd er genetwerkt. De erfgoedjaarmarkt werd bezocht door meer dan 400 bezoekers.
  • 29 september – Het provinciaal Natuurcentrum heeft een nieuwe publicatie over het gebruik van geologische gesteenten in de streek rond Sint-Truiden gepubliceerd. Het fietsboekje is te koop bij de toeristische dienst op de Grote Markt.
  • 20 september Vanaf vandaag kan het publiek naar de tentoonstelling “#Gedurfd” in museum De Mindere. In 2019 is het 800 jaar geleden dat Franciscus van Assisi het ondenkbare deed. Tijdens de vijfde kruistocht trok hij, tegen de kruisvaardersmentaliteit in, naar Egypte om er de sultan te ontmoeten. Een ontmoeting die tot de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt en de rode draad vormt voor dit participatietraject met tentoonstelling en nevenactiviteiten over respect voor andere religies. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 20 september tot 15 december. Meer info
  • 14 september – TV-Limburg maakte een mooie reportage over de nieuwste tentoonstellingen die de volgende maanden in Sint-Truiden te bezoeken en beleven zijn. Kijk hier naar de reportage
  • 11 september – Vorig weekend ging onder grote belangstelling de tentoonstelling “Expo H. Trudo en 1300 jaar Truienaren…” open in de Minderbroederskerk. De tentoonstelling laat de Truienaren opnieuw kennismaken met hun stichter en de abdij waarrond de stad zich door de eeuwen heen heeft gevormd. De niet-Truienaren verwelkomt men om laten kennis te maken met de bijzondere geschiedenis van onze stad. Open iedere zaterdag, zondag en feestdag van 10 tot 18u. De toegang is gratis!
  • 22 augustus – Vorige dinsdag is onze ondervoorzitter Jef Smeesters overleden. Jef was een trouw lid van de Geschied- en oudheidkundige kring Sint-Truiden sinds het begin van de jaren 1960. Hij werkte mee aan de verschillende Historische Bijdragen die onze kring in de loop van de voorbije decennia uitgaf en publiceerde verschillende bijdrage voor de Open Monumentendag. We zullen vooral Jef zijn accurate kennis van de Sint-Truidense geschiedenis missen. Voor het doodsbericht klik hier
  • 18 augustus – Het museum De Mindere is druk bezig met de voorbereiding van de nieuwe tentoonstelling “#GEDURFD Sint-Franciscus en sultan Al-Kamil”. Een tentoonstelling over de historische ontmoeting tussen een christen en een moslim die onze wereld op z’n kop zet. De tentoonstelling loopt van 20 september tot 15 december. Gratis toegang.
  • 29 juni 2019 – De Boddelkèèr trekt vanaf 3 juni weer rond in de stad. Ze brengen in het plat Sintruins de Sint-Truidense actualiteit tot leven in sketches en liedjes. Voor een niet te missen optreden klik hier voor info.
  • 23 juni 2019 – Abdij, Stad en Regio (ASR) is volop bezig met de voorbereiding van “Expo – H. Trudo en 1300 jaar Truienaren – ontmoet je voorouders“. Deze tentoonstelling geeft in vogelvlucht een overzicht van 1300 jaar Sint-Truidense geschiedenis vanuit een bijzonder oogpunt. De tentoonstelling gaat door in de Minderbroederskerk van 8 september tot 23 november in het kader van de Trudofeesten. De Werkgroep Archeologie Sint-Truiden (WAST – Gokst) werkt mee aan dit bijzonder project.
  • 19 mei 2019 – De Werkgroep Archeologie Sint-Truiden (Gokst) mocht de voorbije 2 weken 16 klassen van Hasp-O (vroeger KCST) van de eerste graad laten kennismaken met de archeologische opgravingen op de Groenmarkt. De leerlingen vonden het een boeiende kennismaking met archeologie en de Sint-Truidense geschiedenis.
  • 4 mei 2019De Gokst zit niet stil. Momenteel zijn we een grote privé-bibliotheek aan het opruimen. Boeken en publicaties die interessant zijn voor de studie van de Sint-Truidense geschiedenis worden aan de kant gezet.  Boeken, tijdschriften en andere publicaties die in overtal zijn worden in de toekomst verkocht aan de geïnteresseerden liefhebbers.
  • 28 maart 2019 – Jos Neven jarenlang de man die in Brustem elke activiteit fotografeerde en documenteerde met foto’s is 26 maart komen te overlijden. Jos verzorgde ook talrijke tentoonstellingen over allerlei onderwerpen die op veel belangstelling konden rekenen. Jos was ook stichtend lid van Heemkunde Brustem.
  • 15 maart 2019 – Truienaar Roeland Goorts schreef recent een boek over ‘War, State, and Society in Liège. How a Small State of the Holy Roman Empire survived the Nine Year’s War (1688-1697)’.  Het boek is het resultaat van jaren onderzoek en verdient dan ook alle aandacht in het kader van de Luikse (Sint-Truidense) geschiedenis. Lees hier een interview met de auteur klik hier
  • 18 februari 2019 – De toeristische gidsen werden deze week door Maxim Hoebreckx, archeoloog van het archeologisch Projectbureau Aron bvba, op de hoogte gebracht van de vorderingen op de Groenmarkt. De gidsen kunnen nu tijdens hun stadswandelingen wat meer uitleg geven aan de bezoekers over de opgravingen.
  • 21 januari 2019 – Hoe gaan de opgravingen op de Groenmarkt in hun werk? meer info hier
  • 13 januari 2019 – Donderdag 10 januari overleed Jef Mathijs, oudste lid van de Geschied- en oudheidkundige kring Sint-Truiden, op 95-jarige leeftijd. Jef was een gedreven amateur-historicus met een bijzondere interesse voor de evolutie van de stedenbouw in Sint-Truiden. Hij tekende verscheidene stadsplannen met de stadsomwalling en  waterlopen. Recent verscheen nog een kaart van zijn hand in het nieuwe boek over het Sint-Truidense stadhuis.
  • 5 januari 2019 – Wie op zoek is naar veel informatie over de deelgemeente Zepperen kan vanaf nu terecht op www.zepperen.be of de rubriek ‘bronnen’ van onze Gokst website en ga dan naar het item ‘erfgoedorganisaties’.
  • 30 december 2018 – De schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwkerk heeft van een Sint-Truidense familie een mooie pelgrimsmedaille van Sint-Trudo anno 1693 gekregen. De pelgrimsmedaille is in brons gemaakt met aan de voorzijde Trudo, Eucherius en het wapen van abt Maurus Vander Heyden. Op de achterzijde staat Benedictus, Scholastica en het Kruis van Benedictus. Volgend jaar in het Trudojaar zal de pelgrimsmedaille te zien zijn in de schatkamer. klik hier voorzijde en achterzijde.
  • 11 december 2018 – De Geschied- en oudheidkundige kring Sint-Truiden (Gokst) krijgt in kader van de Trudojaar van de stad Sint-Truiden een subsidie voor het uitwerken van een fototentoonstelling in september 2019. De kring zal gebruik maken van de collectie glasnegatieven uit de periode 1885 – 1925 van de familie Govaerts. De volgende weken gaan de glasplaten die al gereinigd zijn gedigitaliseerd en verpakt worden. Zo kunnen ze optimaal bewaard worden voor de toekomst.
  • 21 november 2018 – Bij de opgravingen op het Trudoplein kwamen de voorbije weken een 7-tal middeleeuwse graven aan het licht. Hiervan werden er al vijf blootgelegd. De andere grafkuilen zullen verder onderzocht worden door de archeologen van ARON bvba. De begravingen zijn naar christelijke traditie oost-west georiënteerd. Het is nog even wachten voor we de precieze ouderdom van de skeletten en de reden van hun begraving op die plaats zullen kennen. Er weren ook een aantal muurresten gevonden die waarschijnlijk met de bebouwing op deze plaats tot in 1904 te maken hebben. klik hier voor een foto
  • 13 november 2018 – Heemkunde Brustem brengt binnenkort een eigen publicatie uit over de ‘Eerste Wereldoorlog in Brustem’ door Emile GROMMEN. Wie interesse heeft in deze publicatie kan intekenen op www.heemkundebrustem.be
  • 4 november 2018 – De Vlaamse begijnhoven zijn sinds 1998 werelderfgoed. Met een virtuele tentoonstelling ‘van Aalst tot Zoutleeuw en verder’ geeft het KADOC, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven, een inkijk in de geschiedenis van de begijnhoven. klik hier voor een rondgang in de virtuele tentoonstelling.
  • 29 oktober 2018 – Het archeologisch projectbureau ARON bvba is vandaag gestart met het archeologisch onderzoek van de Diesterstraat en het plein voor de abdijtoren. 
  • 23 oktober 2018 – Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft de eerste 34 jaargangen van het tijdschrift Monumenten & Landschappen gedigitaliseerd. Iedereen kan nu grasduinen in alle artikels die ooit verschenen in dit interessante tijdschrift over onroerend erfgoed. De GOKST heeft het de websitegebruikers gemakkelijk gemaakt en een rechtstreekse link geplaatst onder ‘bronnen – aanbevolen boeken en tijdschriften – Vlaanderen‘.
  • 19 oktober 2018Een groep vrijwilligers heeft alle glasnegatieven en dia’s van de familie Govaerts proper gemaakt en netjes verpakt in zuurvrije flappen en dozen. De volgende stap is het digitaliseren van alle glasnegatieven en dia’s.
  • 1 oktober 2018 – Het archeologisch projectbureau ARON bvba is zich aan het voorbereiden om het archeologisch onderzoek van de Groenmarkt op 22 oktober aan te vatten. De werkgroep archeologie van de GOKST kijkt met veel belangstelling uit naar de start van de archeologische opgravingen. Op de pagina werkgroep archeologie van deze website brengen we verslag uit van de werkzaamheden.
  • 20 spetember 2018 – In Velm zijn bij de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld bij Velm VV enkele archeologische vondsten ontdekt.  Er werden twee crematiegraven met aardewerk gevonden. De archeologen denken dat het gaat om vondsten uit de ijzertijd. Verder onderzoek zal meer duidelijkheid moeten scheppen.
  • 13 september 2018 – In Sint-Truiden herdenkt men, van 15 september tot 14 december, het einde van WO I honderd jaar geleden met een reeks activiteiten. Het programma bestaat uit tentoonstellingen, herdenkingsmomenten, voorstellingen, lezingen, concerten, kinderactiviteiten, enz.  Alle informatie kan je hier vinden.
  • 6 september 2018Volg het project “glasnegatieven en dia’s van de familie Govaerts” op de speciale pagina onderaan de rubriek “in de kijker”.
  • 11 augustus 2018 – Vandaag begon een groep vrijwilligers van de Geschied- en Oudheidkundige Kring (GOK) met het reinigen en herverpakken van 761 oude glasnegatieven en dia’s van de familie Govaerts uit de periode 1885 – 1925. Het project wordt begeleid door Jeroen Reyniers die ook meegewerkt heeft aan de prachtige reeks Duitse glasnegatieven uit WO I. We kunnen voor dit project rekenen op de financiële steun van Erfgoed Haspengouw.  De volgende maanden wordt het reinigen en het herverpakken verdergezet. Een volgende stap is het digitaliseren van de glasplaten en dia’s. Er komt later een pop-up tentoonstelling en een fotoboek met nooit gepubliceerde foto’s uit Sint-Truiden en omgeving. We willen graag onze kennis en ervaring delen met andere verenigingen of particulieren die glasnegatieven of dia’s bezitten en deze goed willen bewaren en ontsluiten voor de toekomst.
  • 2 augustus 2018 – Het Nationaal Geografisch Instituut heeft een beroep gedaan op de Geschied- en Oudheidkundige Kring om de nieuwe ‘stafkaart’ van Sint-Truiden te verbeteren. De nieuwe stafkaart van Sint-Truiden zal in de loop van 2019 verschijnen.
  • 24 juni 2018 – Vakantie in het vooruitzicht en een museumbezoek gepland? Ga eens op zoek naar oude afbeeldingen van groenten en fruit en bezorg ze aan historicus David Vergauwen en plantkundige Ive De Smet. Zij gaan na hoe groenten en fruit door de eeuwen heen evolueerden. Voor meer informatie rond dit project klik hier
  • 11 juni 2018 – Deze maand staat in het teken van het wereldkampioenschap voetbal. Als Geschied- en oudheidkundige kring kunnen we moeilijk achterblijven. Woensdag 20 juni om 20 uur brengen we een bezoek aan de Sint-Truidense voetbaltempel op Stayen. Vandaag werd bij een tas koffie samen met ex-Kanarie Michel Vanderloop en moderator Luc Renson het bezoek voorbereid. Het beloofd ook voor niet-voetballiefhebbers een leerrijke rondleiding te worden met achteraf een goed gesprek over de 95 jaar Sint-Truidense voetbalgeschiedenis. Meer informatie klik hier
  • 26 mei 2018 – Zaterdag 2 juni is het archeologisch depot van de Werkgroep Archeologie Sint-Truiden (WAST) uitzonderlijk open in het kader van de Archeologiedagen Vlaanderen. Van 14 tot 17 uur is iedereen welkom in de Trudoabdij Diesterstraat 1 (volg wegwijzers).
  • 15 mei 2018 – Goed nieuws voor het archeologisch onderzoek van de Groenmarkt. Het stadsbestuur trekt 2 miljoen euro in 2019 uit om een grondig onderzoek  te verrichten voorafgaand aan de herinrichtingswerken van het plein.
  • 29 april 2018 – Deze week mochten we 8 klassen van het eerste jaar van KCST ontvangen in het archeologisch depot van de Werkgroep Archeologie Sint-Truiden (WAST) voor een les archeologie. De leerlingen waren enthousiast en onder de indruk van de getoonde vondsten. Er werd ook aandacht geschonken aan de archeologie van de toekomst.
  • 23 april 2018 – Tijdens het erfgoedweekend werd het nieuwste boek van Hendrik Schoebrechts voorgesteld over piloot-leader Paul Van Essche (1933-1977) ‘Boven de wolken. Een rode Fouga op het goud van de zon’. Het is een prachtig uitgegeven boek met heel wat nieuwe wetenswaardigheden en foto’s over het showteam ‘De Rode Duivels’ en het vliegveld Brustem. Het boek is te koop in het militair museum Brustem in de abdijsite voor de prijs van 35 euro.
  • 17 april 2018 – Bij de uitgeverij Lannoo verschijnt er de volgende dagen de ‘Stedenatlas Jacob van Deventer’ met 226 stadsplattegronden uit 1545 – 1575. Interessante lectuur voor al wie van oude kaarten wil genieten. Het Prinsbisdom Luik ontbreekt in deze uitgave omdat het in die periode niet tot de Nederlanden behoorde. Meer informatie klik hier
  • 5 april 2018 – Deze week trekt de re-enactmentgroep Desmumhnach en Legio VII uit Gent van Tienen naar Tongeren langs de oude heirbaan zoals Caesars troepen dat in 54 voor Christus ook deden. Wie deze Romeinen in het echt wil zien mag de afspraak zondag aan het Gallo-Romeinsmuseum in Tongeren niet missen. De groep is ook te volgen via Fb. https://www.facebook.com/profile.php?id=2024792774469479
  • 28 maart 2018 – De vrijwilligers van het stadsarchief hebben weer een mooi boek ontdekt. Het “stock register voan Cleermakers ambacht“. Het titelblad bevat heel wat bekende Sint-Truidense familienamen. klik hier voor het titelblad.
  • 22 maart 2018 – We vernemen het overlijden van GOKST-lid Jef Breesch uit Rijkel. Hij was oa. de vertaler van het notaboek van abt Willem van Rijkel dat vorig jaar werd uitgegeven door Abdij, Stad & Regio. doodsbericht
  • 18 maart 2018 – De Werkgroep Archeologie Sint-Truiden (WAST) ontvangt volgende maand de leerlingen van het eerste jaar KCST in het archeologisch depot in de abdij. Zij komen kennismaken met archeologie en de vondsten die de WAST bewaard in het depot.
  • 9 maart 2018 – Oproep! Breng je oude stapschoenen naar het museum DE MINDERE!
    In april 2018 komt er een nieuwe opstelling in DE MINDERE. Het circuit begint met een figuur van een pater die al stappend naar een muur loopt en erin lijkt te verdwijnen. Aan de andere zijde van de muur buigt de wand door en lost onder de druk van een hoop trekkersschoenen die er zijn neer gedropt. Het is een sterk beeld dat duidt op het feit dat er alsmaar minder paters zijn… maar dat de waarden en idealen van de volgelingen van Franciscus van Assisi verder leven en nog steeds actueel zijn.
    Alvast bedankt!
  • 24 februari  2018Goed nieuw voor onderzoekers en liefhebbers van historische kaarten. Op onze website staan 12 nieuwe historische kaarten. Prof. Em. Erik Van Hove bezorgde ons een selectie kaarten uit zijn collectie die betrekking hebben op Haspengouw en omgeving. De oudste kaarten dateren uit de 17e eeuw de jongste uit de 20ste eeuw. De kaarten zijn te vinden onder bronnen – historische kaarten – historische kaarten met betrekking tot Haspengouw.
  • 13 februari 2018 – Zondag 22 april is het Erfgoeddag. De dienst Cultuur, Erfgoed & Archief geeft Sint-Truidense verzamelaars die dag de kans een deel van hun collectie met een verhaal tentoon te stellen in de Keizerszaal. Heb jij zo’n collectie met een verhaal neem dan voor 23 februari contact op met info.erfgoed@sint-truiden.be
  • 4 februari 2018 – De vereniging Abdij, Stad en Regio is in voorbereiding van de erfgoeddag op zoek naar informatie, foto’s, documentatie over de abdijmolen. Wie kan helpen stuurt een bericht naar gok.sinttruiden@gmail.com en wij zorgen dat ASR contact met u opneemt.
  • 24 januari 2018 – Zondag 22 april is het weer Erfgoeddag met als thema ‘KIEZEN’. Een aantal Sint-Truidense verenigingen zijn deze bijzondere dag al aan het voorbereiden. Iedere erfgoedliefhebber kruist al zeker deze dag aan in zijn agenda. Het campagnebeeld werd gemaakt in het Hapsengouwse Wellen. klik hier voor het campagnebeeld.
  • 14 janauri 2018 – Archeologen zijn tot de vaststelling gekomen dat er 7000 jaar geleden reeds permanente bewoning was in Brustem. Een maalsteen die werd opgegraven in de omgeving van de Eucheriuskapel is het ultieme bewijs. Woensdag 17 januari geeft de werkgroep archeologie (WAST) meer uitleg tijdens de lezing over archeologie in Sint-Truiden om 20u in museum De Mindere.
  • 8 januari 20182018 is door Europa uitgeroepen tot het ‘jaar van het Cultureel Erfgoed’. Het hele jaar door worden initiatieven opgezet om het cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen.
  • 31 december 2017 – 31 december 1942: Het grootste en kleinste uurwerk ter wereld in Sint-Truiden!
    Vandaag exact 75 jaar geleden staat een allereerste krantenbericht over het Festraetsuurwerk op de voorpagina van “Het nieuws van de dag” (in 1966 omgedoopt tot Het Nieuwsblad). Aansluitend daarbij geeft het editoriaal een leerrijke wetenschappelijke uitleg over “Chronos of de wispelturige tijd”.
  • 28 december 2017 – Sinds 2016 kunnen amateur metaaldetectoristen in Vlaanderen een officiële erkenning krijgen van de Vlaamse overheid. Zij kunnen mits afspraak met de grondeigenaar aan de slag met de metaaldetector. Vondsten worden aangegeven in de digitale Centrale Archeologische Inventaris. In onze provincie hebben een aantal metaaldetectoristen een eigen vereniging opgericht Hobbyarcheologie Limburg (HAL). Zij zijn te volgens via een eigen website. klik hier voor de website.
  • 16 december 2017 Obiits… Wie zijn ze? Wat drijft hen? Waar zijn ze te vinden? Geen aanduiding voor een of ander buitenaards wezen maar de Latijnse benaming voor rouwborden. De vzw Vrienden van het Begijnhof ontdekten in hun collectie een rouwbord dat ze niet kon thuis brengen. Heraldisch onderzoek wees uit dat het geschilderd werd naar aanleiding van het overlijden van Malvina Roelants du Vivier, voormalige eigenares van Alden Biesen. Het bord verzeilde in Sint-Truiden voor restauratie, na de zware brand die Alden Biesen trof in 1971. Dit jaar werd het teruggeschonken aan Alden Biesen. Bekijk hier de reportage en klik hier op www.haspengouw.tv .
  • 12 december 2017 – In Brustem start een nieuwe vereniging die zich gaat verdiepen in de rijke geschiedenis van Brustem onder de naam ‘Heemkunde Brustem’. Wie interesse heeft om mee te werken kan iedere 2de dinsdagavond van de maand terecht in het vroegere gemeentehuis aan de Singel te Brustem. Voor contact of informatie kan je mailen naar Emile Grommen emile.grommen@telenet.be
  • 7 december 2017 – ‘Een kijk op het verleden van Haspengouw‘ is het vijfde deel in de reeks Haspengouw Monografieën geschreven door Pierre Diriken. Het is een lees- en fotoboek dat een overzicht geeft van de historische ontwikkeling van Haspengouw. Het boek eindigt met een momentopname 2017 van de zestien Haspengouwse gemeenten. Het boek is van nu te koop in de betere boekhandel of kan besteld worden op de website van GEORETO klik hier
  • 2 december 2017 – In de nieuwbouw in de Rijschoolstraat op de plaats van de vroegere stadsfeestzaal Manége moet men de voor- en zijgevel van het huidige gebouw integreren in het geheel van de appartementen. Zo blijft er toch een herinnering aan 160 jaar bouwgeschiedenis bewaard voor de toekomst.
  • 26 november 2017Op 21 november overleed de heer Emile Lavigne op de gezegende leeftijd van 98 jaar. Hij was de vertaler van de kroniek  van de Sint-Trudoabdij van het Oud-Latijn naar het Nederlands. De kroniek werd in 3 delen uitgegeven en is nog steeds een veel gebruikte bron van informatie voor geschiedkundigen.
  • 26 november 2017 – Tot 2 december kan je nog intekenen op ’t Bukske nummer 10 van de dialectgroep ’t Neigemènneke. Meer informatie klik hier
  • 23 november 2017Zaterdag 25 tem donderdag 30 november 10 tot 17u HALLO MICRO Ordingen – Truienaars vertellen hun levensverhaal – Stadsarchief – PC Ordingen
  • 16 november 2017 – Volgende week donderdag 23 november vieren we de feestdag van de Heilige Trudo, patroonheilige van onze stad. Meer informatie klik hier.
  • 11 november 2017 – Wie de restauratie van de muurschilderingen in de Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van kortbij wil bekijken moet tijdens de weekdagen even binnenlopen in de kerk. klik hier voor een smaakmaker.
  • 5 november 2017 – De voorbije week werden de glasplaatnegatieven, stereoglasplaten en dia’s uit de periode 1890 – 1925 van de familie Govaerts geïnventariseerd. Het is de bedoeling om een duidelijk beeld te krijgen van de collectie en een strategie voor het behoud en beheer op te kunnen maken. Het spreekt voor zich dat het om unieke beelden gaat die een inkijk geven in het leven voor en na 14 – 18 in Sint-Truiden. Een voorbeeld klik hier
  • 1 november 2017Vandalen hebben de gedenkplaat voor de slachtoffers van de nazirazzia op 25 mei 1943 helemaal vernield. De gedenkplaat staat in de Clement Cartuyvelsstraat aan het begin van de vesten.  
  • 28 oktober 2017 – De onder grote belangstelling bijgewoonde lezing te Brustem door dr. Roeland Goorts over de ‘vergeten’ slag bij Brustem zet de ‘Historische Bijdragen over Sint-Truiden en omgeving’ van de Gokst uit 2006 in de kijker. In deze uitgave brengt dr. Roeland Goorts verslag uit van zijn historisch onderzoek over de ‘vergeten’ slag bij Brustem. Wie de ‘slag’ nog eens wil nalezen kan deze uitgave nog steeds aankopen. Meer informatie is te vinden in de rubriek ‘boeken te koop’ op deze website.
  • 24 oktober 2017 – De tweejaarlijkse Erfgoedjaarmarkt met netwerking tussen de deelnemende organisaties staat elke editie weer borg voor kleine verrassingen. Zo herontdekte de Gokst in 2015 de verloren gewaande brievenbundel van kapelaan Thewissen – dank zij de opmerkzame Ivo Thys van Membruggen die de bundel wist te redden in een kringloopwinkel (!) – waarin die de eerste oorlogsdagen augustus 1914 in en rond het Truiense Begijnhof beschrijft. Een fragment klik hier
    Dit jaar bracht de even opmerkzame familie Neven-Vandensavel van Zepperen een uniek ongekend bidprentje aan, van de H. Bertilia van Brustem, één van de zgn. Drie Gezusters. Het prentje klik hier
  • 19 oktober 2017 – Wat wil jij bewaren voor de toekomst? – Erfgoed Haspengouw is op zoek naar wat we in onze regio willen bewaren voor de toekomst. Heb je een goede suggestie ga ze dan vertellen op de Erfgoedjaarmarkt Hapsengouw en win misschien de ‘Gouden Weckpot’. Meer informatie – klik hier
  • 10 oktober 2017 – Zondag 22 oktober 13 tot 18u Erfgoedjaarmarkt Haspengouw in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden. De erfgoedjaarmarkt Haspengouw is hét evenement om kennis te maken met Haspengouwse heemkringen en andere erfgoedverenigingen, – organisaties of verzamelaars. Op de Erfgoedjaarmarkt worden hun rijke kennis en ervaringen op erfgoedvlak voorgesteld en is er ruimte voor uitwisseling en ontmoeting. Ook gezinnen en kinderen zijn welkom. Neem deel aan onze kleurwedstrijd of maak kennis met enkele druktechnieken. Meer informatie oa. over de 39 deelnemers is te vinden op www.erfgoedhaspengouw.be
  • 3 oktober 2017 – Het voorbije weekend werden de zwartzusters of Augustinessen in de bloemen gezet voor hun 175 jaar inzet in de stad. Het boek “Uit liefde voor God en de mensen”dat de geschiedenis van de zwartzusters in de kijker zet is er ook voorgesteld. Een nieuwe must-have voor elke Sint-Truiden-kenner! Liefst 224 bladzijden foto’s en getuigenissen. Met de steun van Erfgoed Haspengouw. Enkel verkrijgbaar bij de vzw Zusters Augustinessen Sint-Truiden, Clement Cartuyvelsstraat 5. Je kan ook overschrijven: 25 € op rek.nr. BE17 4536 0711 6121. Voor verzending: 9 € bijtellen.
  • 30 september 2017 – Op zaterdag 21 oktober vindt in Sint-Truiden een ontmoetingsdag plaats rond astronomische uurwerken in Vlaanderen. Op deze ontmoetingsdag krijgen alle betrokkenen en geïnteresseerden de kans om met elkaar kennis en ervaring te delen. Deze ontmoetingsdag is een van de activiteiten in het kader van het 75-jarig bestaan van het Festraetsuurwerk. Interesse om deel te nemen? Inschrijven kan via tijl@etwie.be of telefonisch op 015/27.23.34.
  • 18 september 2017 – Goed nieuws voor de liefhebbers van het Sint-Truidens dialect. In de maand december verschijnt het tiende nummer van ’t Bukske. De dialectvereniging het Neigemènneke legt er de laatste hand aan.
  • 15 september 2017 – Momenteel loopt er in de bibliotheek van Bilzen, uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Vlaanderen, een tentoonstelling over historische kaarten. Erik Vanhove stelt er een deel van zijn verzameling kaarten voor. De Gok gaat deze tentoonstelling op woensdag 18 oktober om 20 uur bezoeken. Hier een smaakmaker – klik hier – een realisatie van Haspengouw TV en financieel mogelijk gemaakt door Erfgoed Haspengouw en de stad Bilzen.
  • 6 september 2017 – Op zondag 10 september is het Open Monumentendag en zet een stap terug in de tijd. Met “Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen” beland je in 1914-1918. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed heeft samen met de gemeenten 44 beelden uit de Eerste Wereldoorlog en de periode er rond geselecteerd. Nieuwsgierig? Op Open Monumentendag kan je in elke gemeente ontdekken welke foto is geselecteerd en de locaties met hun verhalen zelf ontdekken. Voor Sint-Truiden werd een foto van de abdijtoren geselecteerd – klik hier voor de foto of voor meer informatie klik hier
  • 28 augustus 2017 – De Geschied- en Heemkundige Kring Kortenbos stelt zijn activiteiten voor de volgende maanden voor in een nieuwe nieuwsbrief. Lees hier meer.
  • 11 augustus 2017 – Sinds 2015 zijn er een aantal vrijwilligers actief in het stadsarchief. Zij hebben al meer dan 2500 Truiense archiefstukken (70 strekkende meter!) uitvoerige beschreven en geconserveerd. Vanaf vandaag kan al wie interesse heeft de vrijwilligers ook volgen op Facebook onder Vrijwilligers Stadsarchief Sint-Truiden.
  • 9 augustus 2017 – Tijdens het inventariseren en herverpakken komen de vrijwilligers van het stadsarchief soms interessante schetsjes tegen. Zo vonden ze een schetsje van de omgeving van de veemarkt en een van in Metsteren aan het speelpleintje. Beiden uit de periode rond 1750. Veemarkt klik hier – Metsteren klik hier.
  • 1 augustus 2017 – Het Begijnhof Buurtcomité en ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed) organiseren op 21 oktober een ontmoetingsdag rond astronomische uurwerken in Vlaanderen. Voor het uitgebreide programma klik je hier
  • 17 juli 2017 – De Stichting Abdij, Stad en Regio meld ons dat Albert Doucet, eerste voorzitter en bezieler, is overleden. klik hier voor het overlijdensbericht.
  • 28 juni 2017 – De Geschied- en Heemkundige kring van Kortenbos heeft met steun van de provincie Limburg de Rozenkranskapel laten restaureren. klik hier voor het krantenartikel van de inhuldiging van de Rozenkranskapel.
  • 21 juni 2017 – Een aantal Gok-leden maakten de trip naar het Hasseltse Stadsmus om er de lezing “Mirakel en Monstrans” door curator Tony Waegeman bij te wonen. Achteraf werd een bezoek gebracht aan de tentoonstelling met hetzelfde onderwerp. Voor enkele sfeerfoto’s klik hier . De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 27 augustus 2017.
  • 12 juni 2017 – Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk om zelf op zoek te gaan naar het Belgische artistieke erfgoed, klik hier, dat in 1917 en 1918 gefotografeerd werd tijdens WO I door de Duitsers. De opnames zijn tegelijk gelinkt aan de beelddatabank van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, BALaT, met daarin meer dan 700 000 andere, gratis downloadbare foto’s!
  • 27 mei 2017 – archeologische opgravingen in de Lepelstraat – De opgravingen zijn afgerond op de site. Nu moeten alle bevindingen en vondsten worden onderzocht. Achteraf wordt alles netjes in een verslag van enkele honderden bladzijde uitgeschreven. Er is nog een hele weg te gaan.
    beeldreportage
  • 17 mei 2017 – De collectie veemedailles van het Huis Govaerts staat online op Erfgoedplus. De veemedailles werden geïnventariseerd in het kader van het project ‘Binnen bij Boeren, Bakker en Brouwers’ van Erfgoed Haspengouw. klik hier om de collectie te bekijken.
  • 6 mei 2017 – De Sint-Truidense Gidsenbond viert zijn 50 jarig bestaan. De Gidsenbond kan vanaf nu als Koninklijke Gidsbond Sint-Truiden het Sint-Truidens erfgoed in de kijker zetten.  klik hier voor de groepsfoto
  • 1 mei 2017 – het stadsarchief heeft 3 merkwaardige tekeningen kunnen aankopen.
    De tekeningen, vermoedelijk 17e eeuw, van het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwkerk werden onlangs op een Brusselse veiling aangeboden. Het stadsarchief kon ze voor een redelijke prijs aankopen. klik hier om de tekeningen te ontdekken
  • 27 februari 2017 – Jo Van Mechelen, onze drijvende kracht achter de geschied- en oudheidkundige kundige kring, werd 80 jaar en daar moesten we op klinken. enkele sfeerfoto’s
  • 25 februari 2017 – Vrijwilligers van het Stedelijk Archief Sint-Truiden vinden een bijzondere kaart tijdens het archiveren van documenten.

bijzondere kaart

  • 28 januari 2017 – krantenartikel uit Het Belang van Limburg – albasten Mariabeeld uit het Redemptoristenklooster te Sint-Truiden

Gok_20170128_artikel_BLvL_Mariabeeld

  • 23 december 2016 – bericht van Bezoekerscentrum ‘de mergels van Gelinden’, Natuurhuis Haspengouw, Kleinveldstraat 54, Gelinden
    Vanaf vandaag zie je de bladfossielen uit de groeve in Overbroek Gelinden op Street View van Google en dit via “’Natural History’van het Google Arts & Culture-platform”.
    Google lanceert vandaag samen met het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en enkele andere grote natuurhistorische musea een online platform waarop mensen oog in oog komen te staan met fascinerende museumstukken. Gebruikers gaan in street view op ontdekkingstocht door de museumzalen en bladeren door de meest spectaculaire verzameling natuurwetenschappen op één plek. Beleef een interactieve en immersieve ontdekkingstocht doorheen de wonderlijke en diverse natuur op de nieuwe sectie ‘Natural History’van het Google Arts & Culture-platform.

   Dryophyllum Dewalquei of de tamme kastanje van 57 miljoen jaar geleden, gevonden in de Mergelgroeve van Overbroek te Gelinden